torsdag 4 juni 2015

tm melissa beskrivning v.23

Förvaringshylla med spegel. MELISSA BECKER 9C

1.       Börja med att hitta material som passar för arbetet, du ska såga till 4 stycken delar som blir sidorna på din hylla, två stycken som skall bli kortsidorna i måtten 150mm och två som blir långsidorna i måtten 300mm. Detta gör du med en geringssåg för bästa resultat.
2.       Nästa steg är att slipa, slipa alla dina utsågade brädor för att få bort flis och ojämnheter ifrån sågningen, slipa med et fint sandpapper.
3.       Nästa steg är att markera där du ska borra hål för pluggarna, det gör du genom att använda ett pennstrykmått, hålen skall vara placerade längst ut på långsidorna i linje kortsidorna så att de sätts ihop, det skall vara två hål, ett i varje kant på långsidorna som skall ha lika långt avstånd ifrån kanten, ca 1 cm som jag valde.
4.       Där du nu märkt ut hål ska du borra på dina markeringar. Borren skall ha samma mått eller något större än skruvarna, obs: ta fram 8 skruvar innan du börjar borra och kontrollera att borren är i samma storlek som skruvarna eller något större.
5.       Borra borra i dina markeringar, men inte hela vägen. Et tips är att du sätter en tejpbit på borren ungefär i cm upp eftersom att brädans bredd är cm och då borrar du alltså hälften igenom hela brädan.
6.       När du borrat hålen så skall du skruva in en skruv i varje hål, skruva ska dras hela vägen in och det gör du med en skruvdragare. Kontrollera även hela lådans vinklar när du borrar med en vinkelhake.
7.       Nu sitter alla delarna på plats och det du nu ska ha framför dig är en rektangulär av 4 delar.
Nu ska du göra hålen snyggare. Ta fram en smal trästav som har samma mått som dina borrade hål och såga av 8 stycken små bitar ca 205 mm ( detta gör du med en lövsåg)
8.       Nu skall du ta en liten klick trälimm i hålen ett efter ett och trycka in en utav bitarna i varje hål det gör inget om en del utav trästaven sticker ut. (se nästa steg)
9.       Du ska nu använda sandpapper eller en fil och fila ner så at trästavarna som du precis satt in blir i jämn kant med brädan och inte sticker ut.
10.   Slipa nu så at allt blir riktigt slätt med ett fint sandpapper.
11.   Formen, nu skall din figur få en botten. Jag tog fram en Playwood-skiva och la min form uppepå, sedan ritade jag runt den som en mall men jag försökte rita ca en halv centimeter ifrån för att få det lättare sen. Formen sågade stefan ut, men det funkar lika bra att såga ut den med en figursåg.
12.   När du har formen så skall du placera den på formen som ett lock (rätt uppepå)
Limma formen där botten skall sitta med trälimm och placera sedan botten uppepå och spänn fast den med krokodiler för att det ska sitta ordentligt. Låt torka.
13.   Nu skall du slipa och fila ner botten så att den blir jämn med figuren och inte sticker ut.
14.   Sedan skall du slipa hela hyllan med ett fint sandpapper.
HIT KOM JAG))) fortsättning-hur jag skulle gjort-
15.   Nu skall du såga ut en bräda med samma höjd (valfritt) som de andra brädorna i hyllan, denna bräda skall vara 11 cm lång, såga ut med  geringssåg.
16.   Om din hylla skall målas så är det ett bra tillfälle nu. Måla även den bit du precis sågat ut
17.   Träbiten ska du placeras i mitten utav hyllan, får den inte plats så slipar du ner den med ett slippapper tills den går att få ner. Stryk nu på lite trä-limm och tryck ner den, shystera vinkeln med en vinkelhake.
18.   Om du nu vill placera speglar innuti din hylla så gör du helt enkelt så att du mäter och sågar ut /ber lärare. Och sedan placerar du spegeln med trä-limm i hyllan.
klart





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar